Snabbladdare på 13 platser i Dalarna

Ett levande Dalarna är ett landskap där människor kan bo och arbeta överallt, inte bara i de största orterna. Det möjliggörs till stor del av tillresande turister, vilket kräver en utbyggd laddinfrastruktur. Dalakraft tar sitt ansvar genom att, till en början, ha installerat 13 snabbladdare i regionen. Och engagemanget fortsätter.

Idag tar många saken i egna händer och skapar sina egna möjligheter till det liv man vill leva på en plats man tycker om. Det kan vara en lantgård där man bygger upp grönsaksodling, eller blir arrangör av fiskeresor för turister. De verksamheterna förutsätter att det finns en efterfrågan på produkterna eller tjänsterna. En del av den finns säkert hos oss som bor i Dalarna, men framför allt är det besökarna som är en förutsättning.

Snabbladdare gör det möjligt

När vi för några år sedan bestämde oss för att placera ut snabbladdare för elbilar på strategiska platser i länet var det framför allt med besöksnäringen i åtanke.

– Vi såg att utvecklingen när det gäller elbilar var snabb, säger Mats Bengtsson, vd för Dalakraft. Därför ville vi göra det möjligt också för elbilsägare att resa till Dalarna utan att känna tvekan kring om det skulle finnas möjlighet att ladda längs vägen. Därför har vi installerat 13 snabbladdare på noga valda platser från norr till söder i landskapet.

Hitta snabbladdare nära dig (extern länk).

Utvecklingen och ökningen går fort

Sedan dess har utvecklingen när det gäller laddbara fordon överträffat alla förväntningar.

– Idag har vi ungefär 160 000 laddbara fordon på våra vägar. Om bara fem år säger prognosen att det kommer att vara en miljon,. Det ställer stora krav på möjligheter att ladda när folk är ute och reser. För vi vill ju att besökarna ska fortsätta att komma till Dalarna, och göra det på ett miljömässigt hållbart sätt, säger Bengtsson.

Snabbladdarna i Dalarna är framför allt till för turister och andra som åker längre distanser, eftersom de flesta som bor i länet laddar sin bil hemma till ett lägre pris.

– Dagens elbilar har så lång räckvidd att flertalet kullor och masar inte behöver fylla på batteriet under sin vardag. Möjligen om man åker till fjällvärlden, förtydligar Mats Bengtsson.

Fler laddare behövs

När det gäller utbyggnaden av snabbladdare menar Mats Bengtsson att det krävs ett samarbete mellan många aktörer inom fordonsindustrin.

– Jag tror det måste till ett globalt samarbete mellan biltillverkarna. Det handlar om väldigt stora investeringskostnader för att bygga upp ett nät av laddare som motsvarar den snabba tillväxten av elbilar.

Dessutom är det nödvändigt att hitta ett gemensamt betalsystem. Idag är det en flora av olika priser, appar och kort beroende på vilket bilmärke du kör och vilket företag som äger snabbladdaren.

Dalakraft har för avsikt att starkt bidra till den fortsatta utvecklingen.


LÄS MER OM LADDNING OCH ELBILAR

Beställ din egen laddbox

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 10:00 - 14:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.