Fyra nya laddstolpar med två laddplatser vardera sticker upp ur i snödrivan längs garagen på Körfältet i Östersund. Redo att ladda de boendes elbilar.
– Än så länge har vi bara ett par användare men fler är på gång och vi har bjudit in våra grannföreningar. Har de någon som vill ladda kan de använda våra stolpar, säger Hillevi Lithander, styrelseledamot och drivande i projektet i Brf Konstapeln.
Föreningen har valt att göra öppna laddplatser för sina 226 medlemmar. Den som ska ladda åker till stolpen, laddar sin bil och parkerar sedan om den på en annan, fast parkeringsplats. Det är bara föreningens anslutna bilar som kan ladda på stolparna och varje bilägare betalar för sin egen laddning.
Vägen till laddplatser började 2018. Kommunen och regionen ordnade informationsträffar för att främja utbyggnaden av laddinfrastruktur, och Hillevi var med på ett par av dessa. Tanken väcktes och föreningens styrelse kände att det var rätt, berättar Brf Konstapelns ordförande Anders Faxbrink:
– Dels så ökar det attraktiviteten att bo här. Och sen vill vi ligga i framkant: när man ser utvecklingen på elbilar och i samhället, då måste ju vi som förening också anpassa oss, säger han.
Från tanke till beslut var vägen ganska rak:
– Styrelsen bestämde att vi ville satsa och fick godkänt på en stämma, säger Hillevi.
Därefter blev det lite ”tjorvigare”, som Anders uttrycker det. Att driva byggprojekt är alltid komplext; ta in anbud från installatörer, asfaltsläggare med flera, och projektleda hela processen.
– Det har tagit tid, som vilket bygge som helst. Men jag har fått mycket hjälp från mitt elbolag, min kontaktperson där har alltid haft svar på mina frågor, säger Hillevi.
En förening som valde en lite annan väg är Brf Vildgåsen, några kilometer längre bort. Vice ordförande Johnny Edberg berättar:
– Vi valde att låta vårt elbolag göra en totalentreprenad så de har löst allt från start till mål: sökt bidrag och skött kontakten med entreprenörer. Det har gått som på räls, säger han.
Vildgåsen fick upp sina laddstolpar hösten 2019. Och förutom att de lejde ut hela arbetet, valde de även en annan typ av placering av dem. Stolparna är monterade på tolv fasta p-platser, varav hälften i garage och resten utomhus.
– Vi har gjort ett rotationsavtal med våra medlemmar, så att om man har en vanlig p-plats och köper elbil, så får man byta till en plats med laddstolpe.
Idag är det två medlemmar som nyttjar stolparna. Men Johnny har ändå sett sig tvungen att tacka nej när grannföreningar hört av sig om att få nyttja någon av dem. Antalet p-platser är begränsat och han vill inte tvinga någon av sina medlemmar att parkera på gatan. Dessutom tror han att stolparna snart kommer till användning, flera i föreningen har visat intresse.
– Hela projektet började med att vi inte ville stänga ute eventuella lägenhetsköpare, för att vi inte skulle ha en laddplats till dem. Det här gör oss absolut mer attraktiva som förening och reaktionerna bland våra medlemmar har enbart varit positiva, säger Johnny Edberg.