Att handla med förvaltade elavtal
I höstas var landets elhandelsexperter eniga om att priserna i vinter skulle bli rekordhöga – som mest låg prognosen på 5,50 kronor per kilowattimme (kWh) för första kvartalet 2023. Prognosen åkte sedan hiss mellan 2,5 och 5,50 kronor per kWh hela hösten.
– Då frågetecknen och oroligheterna inför vintern var större och fler än någonsin hade elhandelsexperterna en mycket tuff uppgift, säger Dalakrafts vd, Mats Bengtsson.
Knappast någon kunde förutse vilken nivå elpriset slutligen skulle landa på första kvartalet 2023, efter en minst sagt orolig höst. En längre tid låg prognosen på runt 5 kronor per kWh, medan priset än så länge i realiteten landat på omkring 1 krona per kWh på spotmarknaden.
Att priset har sjunkit så dramatiskt mot prognosen beror på flera faktorer, bland annat att vi haft en mild vinter i Sverige och i stora delar av Europa. Det har lett till en minskad förbrukning och nedåtgående energipriser i hela världsdelen. Som bekant påverkas elpriset i Sverige av vad som händer i Europa i stort.
De här faktorerna fick Dala Elfond att hamna på en högre nivå än önskvärt, då delar av energimängden i Dala Elfond köps in långt i förväg, baserat på de prisprognoser som gäller vid tidpunkten för inköpen. Vi kan ändå konstatera att elfonden trots allt hamnade på en lägre prisnivå än jämförbara fondförvaltade produkter på marknaden.
– Hade vi istället fått en vargavinter, vilket lika gärna hade kunnat hända, hade Dala Elfond varit en fin krockkudde på den extremt svängiga elmarknaden, och hållit nere priserna för våra kunder, säger Mats Bengtsson.
Andelen varierar
Till en elfond handlas en viss del av kundernas förväntade elförbrukning till en given månad in i förväg – oftast en till tolv månader innan den ska användas. Baserat på vad marknaden tror om prisutvecklingen och temperaturen så handlar experterna in en mängd som kan variera från 20 till 80 procent av den totala förväntade förbrukningen – alltså hur mycket el vi tror att våra kunder kommer att använda under en viss period, i det här fallet under en ”normalvinter”.
– Anledningen till att vårt fondpris ligger över rörliga priset är den drastiskt sjunkande elmarknaden, där kvartal ett gick från fem kronor i prognosen till en krona per kilowattimme i realiteten. Utöver det blev det har kunderna på grund av mildvädret använt en mindre mängd el än den vi hade köpt in i förväg, säger Bengtsson.
Missvisande jämförelse
Han påpekar samtidigt att det inte blir rättvisande att jämföra elfonden med spotpriset – och att Dala Elfond måste värderas över tid.
– Eftersom det ju inte är på den nyckfulla och snabbsvängande spotmarknaden som den förvaltade delen i Dala Elfond handlas, utan på terminsmarknaden, så blir det en missvisande jämförelse.
Konkret är Dala Elfond fullt jämförbar med att spara pengar i fonder.
– Då är det experter som sköter placeringarna åt dig, till skillnad från om du själv handlar med aktier. En fond kan vara på nedåtgående under en tid, för att sedan växa till sig och ge gott resultat på en flerårshorisont, säger Bengtsson.
Bäst över tid
Med det sagt vill Mats Bengtsson poängtera att Dala Elfond fortsatt är en trygg och smart produkt på en volatil och snabbsvängande elmarknad, och att fonden måste bedömas över tid, inte bara en eller några enskilda månader.
– Vi på Dalakraft menar fortfarande att ett förvaltat elpris är det bästa över tid då det som oftast kapar pristopparna som vi alla egentligen vill undvika, säger Mats Bengtsson.
Fakta termins- versus spotmarknaden
- Terminsmarknad: På Nasdaq OMX görs de långsiktiga köpen av el. Styrs av vad marknaden tror om framtidens elpris. El i stora volymer köps in till ett bestämt pris ett visst datum för att sedan säljas vidare till konsument vid en bestämd tidpunkt. Inköpen görs för minst en månad i taget.
- Spotmarknaden: På elbörsen Nordpool köps och säljs el timme för timme, för det pris som gäller exakt då. På spotmarknaden kan man bara handla här och nu, inte i förväg.