Om du flyttar eller vindkraftverket rivs 

Du har köpt på dig vindandelar motsvarande 80 procent av din nuvarande elförbrukning, men vad händer om du plötsligt flyttar till en lägenhet, byter värmesystem och minskar din förbrukning, eller ve och fasa, avlider? Och vad sker med dina andelar den dagen då ”ditt” vindkraftverk snurrat sitt sista varv? Sverker Ericsson, ordförande i Dala Vindkraft Ekonomisk förening reder ut. 

– Föreningen är enligt lag skyldig att återköpa andelarna om medlemmen så önskas. Däremot får vi inte, också det enligt lag, lämna tillbaka pengarna förrän sex månader efter utträde ur föreningen. När du säljer dina andelar till oss får du i dagsläget tillbaka 70 procent av investeringen, förklarar Sverker. 

Om du vill försöka få tillbaka hela din insats är du också fri att sälja dina andelar på den öppna andrahandsmarknaden. 

– Då kommer köpare och säljare själva överens om såväl pris som betalning. Du kan sälja till grannen om du önskar, helt utan vår inblandning, förklarar Sverker och fortsätter: 

– Om dina förutsättningar förändras och din förbrukning sjunker så ska du sälja.

Medlemskapet upphör när verket rivs 

Föreningen skriver i dag av vindkraftverken på 20 år. Det innebär alltså att om verket köptes för 35 miljoner kronor så är det enligt bokföringen värt 0 kronor efter 20 år. Föreningen hoppas och tror dock på att verken ska hålla i ytterligare fem år.  

När vindkraftverket sen en dag verkligen rivs, upphör medlemskapet. Man kan se det som att prenumerationen på vindandelsel är slut. 

– Vill du fortsätta att köpa vindandelsel då så får du köpa in dig i ett nytt vindkraftverk – om det finns några andelar tillgängliga. Du har inget företräde eller någon annan fördel för att du varit medlem tidigare – ditt medlemskap har ju upphört, förklarar Sverker. 

I samband med det får du också hela eller delar av din investering tillbaka; i dagsläget 70 procent av det du investerade, men den siffran justeras årligen. 

Dala Vindkraft Ekonomisk förenings äldsta vindkraftverk är uppförda 2007. Det innebär att avskrivningstiden löper ut år 2027, och att föreningen räknar med att de skrotas omkring år 2032.  

Läs fler artiklar om vindkraft och hållbar energi>>

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 10:00 - 14:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.