Elnätsavgift – så funkar det
Ungefär som en väg, rakt in i ditt hus. Så fungerar elnätet, fast i stället för bilar är det el som transporteras – och du är med och betalar genom din nätavgift. Vad kan du då själv göra för att påverka din nätavgift?
Som kund kan det vara svårt att förstå vad elräkningen består av, och svaret är att dina kostnader för el består av flera delar. Som elhandelsbolag äger Dalakraft inga elledningar, men vi får ändå många frågor om nätavgifter.
– Med nätavgiften betalar du för gemensam infrastruktur. Du kan jämföra elnätet med vägar som transporterar
elen in i ditt hus, säger Daniel Köbi på Jämtkraft Elnät, som äger och driver elnätet i stora delar av Jämtland.
Elnätsmarknaden är ett monopol och du kan inte välja ditt elnätsföretag, det är bara ett företag per nätområde som sköter elnätet och vilket du tillhör avgörs av var du bor. Nätbolagen kan dock ändå inte bestämma sina avgifter helt själva.
– Energimarknadsinspektionen kontrollerar att vi inte har för höga priser, enligt riktlinjer som sätts upp vart fjärde år, säger Daniel Köbi.
Du betalar för din ”tårtbit”
Via nätavgiften betalar du för ditt utnyttjande av elnätet, alltså ”den tårtbit som du äter av hela den stora kakan”.
Elnätsföretagets intäkter används till att renovera, reparera och bygga nya elledningar, hålla dem fria från störningar som snö och nedfallna träd med mera. I avgiften ingår också abonnemangsavgift till det nationella stamnätet – alltså de stora kraftledningar som transporterar el mellan olika delar av landet, samt skatter och avgifter till staten.
Viktigt att ha rätt säkring
Går det då att själv påverka sin elnätsavgift?
– Ja, men på lite olika sätt beroende på vilket elnätsbolag du tillhör. Hos oss kan du inte påverka den rörliga delen i din elnätsavgift, men däremot kan du undersöka om du klarar dig med en lägre säkring. Det avgörs av hur stor effekt du behöver, säger Daniel Köbi.
Vid för låg huvudsäkring riskerar du strömavbrott och att få byta huvudsäkring ofta. Om du däremot har en högre säkring än vad du behöver så betalar du onödigt mycket i fast avgift.
Oavsett var du bor och vilken elnätsleverantör du har, kan du alltså påverka nätavgiften med huvudsäkringens storlek – exempelvis när du byter från ett energikrävande uppvärmningssystem till ett mer effektivt och din förbrukning sjunker. Med vissa andra nätbolag, Malungs Elnät till exempel, kan du däremot också påverka den rörliga delen av din elnätsavgift, beroende på när och hur du använder din el.
– Vi har så kallad effekttaxa, så våra kunder betalar för den effekt de belastar elnätet med, säger Maria Johansson på Malungs Elnät.
Använd elen smartare
Det betyder att om du ofta väljer att ladda bilen, köra tvättmaskin och diskmaskin samtidigt så får du höga så kallade effekttoppar, vilket ger en högre rörlig avgift. Med effekttaxan vill Malungs Elnät sporra sina kunder att förbruka elen smartare och sprida elanvändningen över dygnet. Genom att flytta din förbrukning till tider på dygnet när färre personer använder mycket el samtidigt – främst nattetid – får du också en lägre rörlig nätavgift.
Det troliga är att fler elnätsbolag på sikt inför effekttaxa.
Läs mer: Fixa elnätet- så ska det gå till