Skillnader i möjligheten att styra ditt elpris

En viktig sak att ha i åtanke när du navigerar bland expertråd kring spartips för elräkningen, är att det är stor skillnad på att ha timavläst elmätare med timdebitering och månadsavläst med schablondebitering. Har du månadsavläsning tjänar du ganska lite på att köra diskmaskinen på natten, däremot hjälper du till att avlasta elnätet – och bidrar på sikt till ett lägre elpris.

Det vanligaste är fortfarande att du som privatkonsument får din elmätare avläst på månadsbasis och inte varje timme. Då grundar sig det rörliga elpriset på samtliga, i det här fallet Dalakrafts, månadsmätta kunder inom samma elområde, som får ett gemensamt snittpris.

Vad det rörliga priset för månaden landar på beror då alltså inte bara på hur och när du förbrukar din el, utan också på hur alla andra månadsmätta hushåll i samma elområde gör. Du kan därmed inte i samma mån påverka ditt elpris genom att planera din förbrukning till så kallade billigare timmar.

Om fler hushåll med månadsmätning väljer att tänka på när och hur de använder sin el, blir effekten dock på sikt ett totalt sett lägre elpris både för kollektivet och den enskilde.

Undvik besvikelse

Skillnaden mellan att ha månadsmätning och timmätning med timdebitering av sin elförbrukning är något som ofta missas i spartipsen. Besvikelsen kan därför bli stor när elräkningen dyker upp, och det visar sig att det inte gjort någon större nytta för elkostnaden att familjen ställt klockan för att gå upp och duscha på natten.

Om du är osäker på vilken typ av elavtal du har är det därför en bra idé att dubbelkolla med ditt elbolag om du har månadsmätning eller timmätning med timdebitering.

Timmätning är framtiden

Senast den 1 januari 2025 ska samtliga landets privatkonsumenter ha fått en ny elmätare som rapporterar elpriset timme för timme och en majoritet kommer att ha timdebiterade avtal. Därför kan det vara smart att redan nu komma in i tankemönstret.

Dessutom gör du elnätet en stor tjänst om du tänker på att sprida ut din förbrukning till tider då inte alla andra också vill ha ut full effekt; exempelvis på morgonen före jobb och skola, eller på eftermiddagen när maten ska lagas och disken rengöras.

Om du kan – tidsinställ diskmaskinen så den startar efter 23 i stället för 17.30. På sikt kan det alltså påverka ditt elpris och redan i dag hjälps vi på så vis åt att avlasta elnätet så strömmen räcker till oss alla, dygnets alla timmar.

Du kan alltid välja att få timdebitering. Ditt elnätsbolag är skyldigt att uppdatera din elmätare till en timmätt om du begär det (dock har de 90 dagar på sig att utföra åtgärden). Du får också automatiskt timdebitering om du flyttar in i en fastighet där den tidigare innehavaren valt timdebitering. Debiteringsformen följer nämligen med anläggningen, inte innehavaren.

Du hittar aktuella spotpriser på Mina sidor.

Läs mer:

Så påverkas Dala Elfond av timmätning
Hur du påverkas av elpriset beror delvis på din elmätare
Vad är det du betalar för egentligen?

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 19:00
Imorgon 8:00 - 19:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.