dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Ladda på jobbet – företagen växlar upp mot fossilfria fordon   

Allt fler företag satsar på elbilar för sina anställda. Skogslogistikföretaget Westan testar just nu hur det funkar att köra tjänstebil på el långa sträckor i Dalarna; ett område där Dalakraft tagit stort ansvar för laddinfrastrukturen.

Men om initiativet inte kommer uppifrån – hur kan då du som anställd påverka ditt företag till ett bredare miljöansvar – och samtidigt möjliggöra för dig och dina kollegor att köra fossilfritt i tjänsten och till arbetsplatsen? Det finns sätt.

Westan, som verkar inom skogsindustrin, vill göra det lättare för sina anställda att köra elbil. Sedan årsskiftet kan medarbetarna därför välja elbil i tjänsten, vilket kan ses som ett modigt val för ett bolag med långa resor i glesbygd.

– Vi vill vara en del av omställningen till fossilfritt. Nu börjar det också komma modeller med fyrhjulsdrift och hög utrustningsstandard som även har tillräcklig räckvidd, säger Westans vd, Anders Örtendahl.

Helt nyligen har en medarbetare i Orsa hämtat ut sin nya tjänstebil som drivs helt på el. Bolaget ser nu fram emot att ta del av hur det fungerar att köra elbil i tjänsten i de trakterna, och hur lång räckvidden blir vintertid.

– Sommartid går bilarna 40 mil och det är helt okej, vår körcykel är runt 15-20 mil på en dag, men ibland behöver vi åka längre, säger Anders Örtendahl, som efterlyser utbyggnad av laddställen på landsbygden.

Dalakraft har tagit ansvar

Han får medhåll av Dalakrafts vd, Mats Bengtsson, som i egenskap av ledare för ett bolag som valt att gå i bräschen för utvecklingen av en laddinfrastruktur i Dalarna, vet vad han pratar om.

– På Dalakraft vill vi medverka till att göra Dalarna än mer livskraftigt och redo för framtiden och såg tidigt behovet av och tog ansvar för möjligheten att ladda elfordon i Dalarna. Nu måste fler aktörer agera för att svara mot den snabbt växande efterfrågan. Det behövs en tydlig strategi, styrning för och samordning av den nödvändiga utbyggnaden. Kommuner, regioner, myndigheter och näringsliv måste samverka, säger han.

Vill vara en del av lösningen

Hos Westan har det varit lätt att få medarbetarna att nappa på erbjudandet. De sparar tusenlappar i månaden, både i lägre förmånsvärde och mer än halverad ”bränslekostnad” jämfört med diesel. Med en ytterligare utbyggd laddinfrastruktur ser vd Anders Örtendal fram emot att kunna utveckla eltransporterna ytterligare inom skogsnäringen.

– Vi har fått positiva reaktioner från skogsindustrin som vill vara en del av lösningen mot ett fossilfritt samhälle, säger han.

Eldsjälar driver utveckling

Runt om på arbetsplatser i landet pratas det i fikarum och över luncher om hur man ska få till laddlösningar på jobbet. På företaget CGI i Östersund kan anställda numera ladda bilen vid åtta laddplatser utanför kontoret. Bakom initiativet står de anställda. Bland andra medarbetaren Bengt Nilsson.

Själv skaffade han sin första elbil 2015 och fastnade direkt. Han började tillsammans med kollegorna att driva frågan om laddplatser på arbetet.

– Den här typen av satsning föds sällan ur organisationen, det behövs i regel eldsjälar som tar klivet. CGI uppmuntrar initiativ för hållbarhet och miljö, säger Bengt, och fortsätter:

-När man pratar elbil halkar man lätt in på andra stora frågor om miljö, resande och hållbarhet. Den typen av diskussioner för utvecklingen framåt, säger Bengt Nilsson.

Trycket på laddplatserna är stort och företaget, som har som mål att bli fossilfria till 2030, uppmuntrar sina anställda att skaffa elbil eller gå med i elbilspool, där företaget rabatterar medlemspris.

– Det är en missuppfattning att elbil skulle vara en stadsbil. På landsbygden är man mer bilberoende, samtidigt som de flesta bor på gård eller i villa där det inte är några problem att fixa laddningen, avslutar Bengt Nilsson.

Laddstolpar till företaget – gör så här:

  • Prata ihop er kollegor emellan för att kunna påverka. Var pålästa!
  • För en dialog med chefer och fastighetsägare.
  • Kom överens om vem som ska stå för elen – elbilsladdning är inte så mycket dyrare än kostnaden för motorvärmare.
  • Kontakta oss på Dalakraft – vi hjälper er gärna med tips, råd och hela laddlösningar!

Till våra laddlösningar för företag

 

 

 

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag STÄNGT
Imorgon 10:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.