Marknadsläget april 2023

Mars blev en kall och blöt månad i Norden. Energikonsumtionen steg i vinterkylan, men då det kalla vädret inte nådde Europa blev priseffekten ändå låg. Vintern i Europa har varit den näst mildaste sedan mätningarna startade. Dock är försörjningssituationen fortsatt oviss, vilket märks på energi- och elpriserna som ligger på nivåer flera gånger så höga som snittpriserna 2009 – 2019.

I Sverige hade vi den kallaste marsmånaden sedan 2018. Men eftersom kylan inte rådde på det milda vädret nere i Europa blev det ingen ny prisrusning på energi. Europas energiförsörjning är dock fortfarande ansträngd. Gasimporten från Ryssland utgjorde innan konflikten 40 procent av EU:s totala import, en andel som har fallit till 14 procent. Mindre tillgång på gas ger högre priser, vilket ökar kostnaden för både kraftproduktion och uppvärmning.

Kärnkraften i Norden är nu fullt tillgänglig. Ringhals 4 (1000 MW) startade i början av april och Finlands nya reaktor Olkiluoto 3 (1 600 MW) producerar närvarande för fullt, även om den inte ännu är i kommersiell drift. I Frankrike är tillgängligheten oförändrat 69 procent, men det är 18 370 MW mer kärnkraftsproduktion än i augusti.

Europas gasmarknad

Europas gaslager innehåller 627 TWh gas, vilket motsvarar en fyllnadsnivå på 56 procent. Det är långt över snittnivån 33 procent vid den här tiden på året 2017–2022.

Sedan den absoluta toppen i augusti har spotpriset på gas fallit med 87 procent till strax under 50 €/MWh. Men trots prisfallet är det fortfarande någonstans mellan dubbelt och sex gånger så högt som snittpriset 2014-2019. Hur snabbt Europa kan minska sitt beroende av rysk gas inför kommande vintrar och hur mycket som kan importeras i flytande form förblir de största osäkerheterna för gaspriset framåt. Det påverkar också elpriserna i Sverige.

Spotpriset och elprisområden

Trots det kylslagna vädret i Norden har elpriserna på spotmarknaden Nord Pool fortsatt att falla, mycket tack vare att det milda vädret i Europa pressar priserna på gas, kol och el. Som högst var dagsnittpriset i Sverige den sjätte mars i SE4 på 168 öre/kWh. Priserna fluktuerar mycket beroende på temperatur, konsumtion och produktion, men är i regel som högst under vardagar dagtid och som lägst under nätter och helger.

En lätthanterlig vinter med milt väder i Europa, ökad energiproduktion och lägre elpriser överlag har också minskat elprisområdesskillnaderna i Sverige som nu är betydligt lägre än förra året.

Terminspriserna

De europeiska terminspriserna på el har mer än halverats sedan pristoppen i augusti 2022. Huvudorsakerna är milt väder, konsumtionsminskningar och kompletterande energiimport från andra länder än Ryssland. Just nu ligger terminspriset för leverans nästa månad i Tyskland och Frankrike på motsvarande 134 respektive 140 öre/kWh. Men Europas framtida energiförsörjning är fortfarande oviss och terminspriserna för leverans helåret 2024 i Tyskland och Frankrike handlas på betydligt högre nivåer på motsvarande 179 öre/kWh respektive 257 öre/kWh. Att priset är högst i Frankrike beror till stor del på den franska kärnkraftens kräftgång.

Elpriserna i Norden är lägre än elpriserna på kontinenten. För leverans i maj handlas terminspriserna i SE1 Luleå och SE2 Sundsvall på motsvarande 48 öre/kWh och helår 2024 på 47 öre/kWh. Leverans i maj i SE3 Stockholm och SE4 Malmö ligger på motsvarande 67 respektive 82 öre/kWh och helår 2024 något högre på 73 respektive 91 öre/kWh.

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.