dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Peter Berglund

Familjesporten nummer ett

Det är aldrig för sent att börja orientera. En av sportens styrkor är att det finns tävlingsklasser för alla åldrar och kunskapsnivåer. 

– Det är en sport med låga trösklar, framhåller Peter Berglund som är distriktsidrottschef på RF-SISU Dalarna. Man kan börja i väldigt tidig ålder med Miniknat när barnen bara går en snitslad bana med en karta i handen och stämplar vid en kontroll. Sedan finns det klasser för alla upp till H 95 och D 95.  

Orienteringen har sitt ursprung i de nordiska länderna och den svenska allemansrätten som gör det tillåtet att springa i skogen är  en viktig förutsättning för att den har utvecklats så kraftigt här. Ändå finns förbund för sporten i 78 länder. 

Stark sport i Dalarna

Dalarna är ett starkt orienterarlän med över fyrtio klubbar och cirka 5000 medlemmar. Stora Tuna OK, Domnarvets GIF, Leksands OK och Skogsmårdarna i Malung är några av de mer framgångsrika som fostrat många framstående orienterare i landslags- och världsklass. Just nu är Tove Alexanderson förstås den starkaste lysande. 

 – Det kändes väldigt fint att Tove äntligen fick den uppskattning hon förtjänar när hon vann Jerringpriset. Det kan nog också bidra till att lyfta fram sporten som annars haft svårt att nå ut i TV-mediet. 

 Orienteringssporten har varit kreativ och skapat många nya utmanande tävlingsformer som kan öka intresset både för att deltaga och för att följa tävlingar. Allt från stadsorientering i mörker, inomhusorientering till precisionsorientering som från början var avsedd för personer med rörelsehinder men som nu utövas av många andra också. 

Men det finns också utmaningar att jobba med för sporten. 

– Orienteringen är i hög grad en familjesport, vilket naturligtvis är positivt på många sätt. Men har man ingen familj som är orienterare så blir det en hög tröskel för barn att komma in i sporten. Dessutom flyttar ju platserna där man tävlar, så det krävs alltid att man blir skjutsad av någon. 

På arbetsmarknaden är orienterare mycket eftertraktade. 

– De är målmedvetna och duktiga på att lösa problem snabbt. Det är även en väldigt social sport där många människor i olika åldrar är tillsammans, så man får med sig bra värderingar. 

Tiden talar också för orienteringssporten.  

 – Det var ett vikande intresse, men kurvan har vänt. Att vara ute i skogen har blivit en stark trend och då är orienteringen det naturliga valet om man vill sporta.

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag STÄNGT
Imorgon 10:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.